Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Czytelnia dla Dorosłych
(1)
Autor
Bylok Felicjan (1957- )
(1)
Konodyba-Rorat Bogna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Menedżerowie
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
BHP
(1)
COVID-19
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Praca
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 171-188.
Praca zawiera pięć rozdziałów. W rozdziale pierwszym omówiono pojęcie "pracy" jako sposobu na zaspokojenie niezbędnych potrzeb człowieka, a jednocześnie będącej źródłem zagrożeń jego życia i zdrowia.
Rozdział drugi w całości został poświęcony zagrożeniom człowieka w pracy. Zaprezentowano w nim pojęcie i definicję "zagrożeń", ich podział i klasyfikację, a także wskazano na złożony problem "klimatu miejsca pracy" (kultury organizacji). Ponadto rozdział ten zawiera omówienie metod identyfikacji zagrożeń.
W rozdziale trzecim przedstawiono skutki zagrożeń występujących w procesach pracy, zwłaszcza zagrożeń dla życia (wypadki przy pracy) i zdrowia pracowników (choroby zawodowe). Pokazano także ekonomiczne aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy (koszty bezpieczeństwa pracy, koszty wypadków przy pracy, koszty profilaktyki i prewencji) oraz ekonomiczne stymulatory poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy.
W rozdziale czwartym zawarto informacje na temat miejsca bezpieczeństwa i higieny pracy w wybranych koncepcjach zarządzania przedsiębiorstwem. Szczególną uwagę zwrócono na tradycyjne i systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy.
Rozdział piąty w całości dotyczy problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie w czasach pandemii COVID-19. W rozdziale przedstawiono case study, zawierające dobre i złe praktyki bhp na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa z branży lotniczej.
Niniejsza praca przeznaczona jest dla studentów kierunków technicznych i ekonomicznych, pracowników i menedżerów służb bhp oraz dla wszystkich zainteresowanych problematyką bezpieczeństwa i higieny pracy.
SPIS TREŚCI
Wstęp
ROZDZIAŁ 1
PRACA JAKO SPOSÓB NA ASPOKOJENIE NIEZBĘDNYCH POTRZEB CZŁOWIEKA I ŹRÓDŁO ZAGROŻEŃ JEGO ŻYCIA I ZDROWIA
1.1. Praca w życiu człowieka
1.2. Praca jako system "człowiek - obiekt techniczny - otoczenie"
1.3. Zmiany zachodzące w charakterze pracy i ich skutki
1.4. Bezpieczeństwo pracy jako dobro niepodlegające prawom rynku
1.5. Równowaga między pracą a życiem pozazawodowym (Work-Life Balance - W-LB)
ROZDZIAŁ 2
ZAGROŻENIA CZŁOWIEKA W PRACY
2.1. Pojęcie i definicje zagrożeń - ich podział i klasyfikacja
2.2. Czynniki materialnego środowiska pracy
2.3. Zagrożenia osobowe - organizacja pracy
2.4. Zachowania osobowe - czynnik ludzki
2.4.1. Zagrożenia człowieka w pracy
2.4.2. Błędy popełniane przez człowieka organizacji i bezpieczeństwa pracy
2.4.3. Niezawodność człowieka w pracy
2.4.4. Rytmy biologiczne człowieka
2.5. Zagrożenia osobowe - społeczne środowisko pracy
2.6. Człowiek a kultura organizacji i bezpieczeństwa pracy
2.7. Metody identyfikacji zagrożeń i oceny stanu bezpieczeństwa pracy
ROZDZIAŁ 3
SKUTKI ZAGROŻEŃ WYSTĘPUJĄCYCH W PROCESACH PRACY
3.1. Wypadki przy pracy - zagrożenia życia
3.2. Zagrożenia zdrowia - choroby zawodowe
3.3. Świadczenia przysługujące pracownikowi z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej
3.4. Ekonomiczne aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy
3.4.1. Ogólne koszty bezpieczeństwa pracy
3.4.2. Koszty wypadków przy pracy
3.4.3. Koszty profilaktyki i prewencji wypadkowej
3.4.4. Ekonomiczne stymulatory poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy
ROZDZIAŁ 4
MIEJSCE BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY W WYBRANYCH KONCEPCJACH ZARZĄDZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM
4.1. Koncepcja zrównoważonego rozwoju - społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
4.2. Zarządzanie zmianą
4.3. Zarządzanie zasobami niematerialnymi
4.3.1. Zarządzanie wiedzą
4.3.2. Zarządzanie kapitałem intelektualnym
4.4. Tradycyjne i systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.1. Tradycyjne zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.2. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.3. Szczególna rola ryzyka w zarządzaniu bezpieczeństwem - niektóre przyczyny niepowodzeń
ROZDZIAŁ 5
ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY W PRZEDSIĘBIORSTWIE W DOBIE PANDEMII WYWOŁANEJ WIRUSEM SARS-CoV-2
5.1. Koronawirus z medycznego punktu widzenia
5.2. Prawa i obowiązki stron stosunku pracy w czasie pandemii COVID-19
5.2.1. Prawa i obowiązki pracodawców
5.2.2. Prawa i obowiązki pracowników
5.3. Środki ochrony indywidualnej w przedsiębiorstwie w dobie pandemii COVID-19
5.4. Praca zdalna jako środek ochrony zbiorowej w przedsiębiorstwie
5.5. Popularyzacja bezpieczeństwa i higieny pracy w czasach pandemii COVID-19
5.5.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w czasach pandemii COVID-19 na przykładzie wybranej firmy przemysłu lotniczego w Polsce - case study
Podsumowanie
Bibliografia
Streszczenie
Abstract
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 331 [Czytelnia dla Dorosłych] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Naukowa
Brak informacji o dostępności: sygn. 316 [Filia Naukowa] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej